Сурия намаскар, или Поздрав към слънцето, е на хиляди години и една от най-разпространените комбинации от асани. Тя присъства в почти всички йога-комплекси и е важно допълнение към класическата традиция на асаните от Хатха йога.
Комплексът зарежда с много енергия, подобрява настроението, увеличава работоспособността, преодолява проблеми със съня.
Това е и една от първите парктики, в която се посвещават децата след като навършат 8 години, особено полезна по време на пубертета.
Комплексът има изключителен ефект за подобряване на работата на ендокринната система, на храносмилането и оползотворяването на храната, на дишането, равновесието и най-вече - за развиване на умствена концентрация и осъзнаване. Загрява и стимулира цялата мускулатура на тялото, подобрява осанката, изгаря мазнини от коремната област и талията.
Суря намаскар балансира активността на физическата енергия (пингала нади) и менталната енергия (ида нади). Според йога здравето е свързано именно с баланса на тези два потока на енергията. Всяка нарушение на това равновесие между физическата и менталаната активност, между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система причинява различни заболявания на тялото или ума.
Това е и една от практиките, която се препоръчва на по-раздразнителни хора, които лесно се гневят и избухват. Те могат да изпълнят и повече рундове с динамично темпо.
Суря намаскар е подходяща и когато не разполагаме с достатъчно време за сутрешна практика, но усещаме че имаме нужда да повишим нашата жизнена енергия. За не повече от 15-20 минути може да се напрявят 5-6 рунда, с които да събудим активираме праната в цялото тяло, и да се подготвим за предизвикателствата на новия ден.
Комплексът е съставен от 12 последователно изпълнявани ритмични движения, съчетани с контролирано дишане и повторение на мантри. Тези позиции генерират прана - фина енергия, която активизира физическото тяло. Изпълнявани в спокойна ритмична последователност, те отразяват ритъма на Вселената, 24-те часа в денонощието, 12- те знака на зодика в годината
Слънчевият поздрав е техника за отваряне на тялото към космичната енергия, излъчвана от Слънцето.
Разбира се, целта на Сурия намаскар е не Слънцето в Космоса, а това, което прави едно цяло човека и Слънцето. Слънцето е късче от енергията на Вселената (прана), а според йога, праната и съзнанието са неразделни и взаимнопреливащи се.
Външното слънце просто отразява слънцето в нас самите, а това вътрешно слънце е нашето фино, духовно сърце. Там е седалището на съзнанието и дълбоката мъдрост и в някои традиции - домът на нашата същност.
Всеки Поздрав към слънцето започва и завършва с ръце допрени в дланите пред гърдите-това е мудрата (жестът) за поздрав и това не е случайно. Така ръцете са до сърцето, а само сърцето може да знае истината.
За нас може да е странно, че поставяме съзнанието в сърцето, което обикновено асоциираме с емоциите си, а не с разума. Но в йога мозъкът се символизира от луната, която отразява светлината на слънцето, но няма своя собствена. Знанието, генерирано от мозъка е достатъчно да се справяме с ежедневните проблеми, но в края на краищата, мозъкът все пак е ограничен в развитието си и в потенциала си за знание и това води до това, което Патанджали нарича мисконцепция или погрешно знание за себе си.
Всяко от дванайсетте положения има своя мантра, която възхвалява различен аспект на животворната слънчева енергия.

С или без мантри, слънчевият поздрав трябва винаги да бъде изпълняван с пълно осъзнаване и съсредоточаване. Наблюдавайте всяко свое движение, не се разсейвайте,